Mâncărimea picioarelor apare atât în bolile de piele, cât și în patologia organelor interne.
Această boală de piele se caracterizează prin mâncărimi, inflamații ale pielii, erupții cutanate și vezicule. Aceasta este una dintre cauzele mâncărimilor la picioare enumerate de specialiștii Clinicii Mayo.
Formele ușoare de eczemă provoacă, de obicei, doar leziuni mici și mâncărimi ale pielii. Dar dacă boala evoluează într-o formă mai severă, erupția se poate răspândi pe tot corpul.
Sindromul picioarelor neliniștite este o boală neurologică caracterizată de o dorință neplăcută de a mișca constant picioarele. Persoanele cu acest sindrom descriu adesea senzația din picioare ca fiind mâncărime, târâre, pulsații sau durere. Acest simptom apare mai ales la femei.
Potrivit oamenilor de știință de la Clinica Mayo, mâncărimile la picioare pot indica o boală tiroidiană. În special, într-o stare patologică cauzată de o producție activă insuficientă de hormoni tiroidieni – hipotiroidismul.
În acest caz, apare adesea problema uscăciunii excesive și a descuamării pielii.
CITEȘTE ȘI: Piele uscată și mâncărime împreună cu insomnie: Când e vorba despre probleme la rinichi
Acest organ produce așa-numitele săruri biliare, care ajută la digestie. La persoanele cu boli de ficat, se pot acumula niveluri mai ridicate de săruri biliare sub piele, care la rândul lor pot provoca mâncărimi.
„În cazuri mai rare, iritarea pielii și mâncărimea picioarelor pot fi un semn al altor boli, cum ar fi diabetul, unele tipuri de cancer, tulburări nervoase, depresie, alergii”, avertizează medicii.
Un simptom al bolilor de ficat poate apărea imediat ce vă treziți dimineața. „Faptul că te simți obosit dimineața poate fi un semn de boală hepatică”, spune doctorul rus Alla Yuzhnova, hepatolog.